UFA Twitter - Volg ons hier
Flirt:
“Functional Loving, Inspiration Resulting in Treasures"
Angelique van 't Riet  

Angelique van 't Riet

Datum : 14-11-2017

Je plaats in het gezin belangrijk voor je persoonlijkheid

We hebben allemaal zo onze eigen persoonlijkheid: ons uiterlijk, ons karakter en onze talenten. Zoals je weet zijn die door verschillende factoren ontstaan. Heel belangrijk zijn de erfelijke eigenschappen: de ogen die je van je moeder hebt, hetzelfde lachje als je vader en misschien wel het zakelijk inzicht van je opa. Maar niet alles is erfelijk: er is ook nog de omgeving!

Een bepalende mix

Je kunt zeggen dat je bent gevormd door een combinatie van erfelijke eigenschappen en de invloed van je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan je opvoeding, je school, de plek waar je opgroeide, de houding van je ouders in het leven, enzovoort. Tegenwoordig gaat men er van uit dat het ook heel belangrijk is welke plaats je als kind had in het gezin waarin je opgroeide. Misschien heb je broers en zussen en ben je verbaasd hoeveel jullie van elkaar verschillen! Terwijl je toch dezelfde ouders had en dezelfde opvoeding kreeg. Psychologen van de universiteit van Gent hebben dat onderzocht. Het blijkt dat de plaats binnen het gezin een belangrijke invloed heeft op je persoonlijkheid, op je motivatie en zelfs op je intelligentie.

Oudste, middelste, jongste of enig kind?

Als jij het oudste kind bent in het gezin, zou het heel goed kunnen dat je in een intelligentietest net een paar puntjes hoger scoort dan je broertjes en zusjes. Ook ben je meestal zorgzamer en heb je meer verantwoordelijkheidsgevoel. Dat komt omdat je als oudste geneigd bent het gedrag van je ouders te kopiëren. Misschien hebben je ouders wel eens wat te veel taken op jouw schouders gelegd. Misschien heb je door die rol van ‘oudste’ erg de drang om het ‘goed’ te willen doen en ben je daardoor soms wat al te ijverig.

Als middelste kind heb je vaak geleerd om je in het gezin sociaal ‘behendig’ te bewegen. In een gezin draait het vaak om de aandacht van de ouders. Kinderen willen altijd hun aandacht. De oudste en jongste in een gezin krijgen dat wel door hun positie. Het middelste kind moet daar meestal meer moeite voor doen. Die kinderen in de middenpositie lopen meer kans om zich zo nu en dan verongelijkt en te kort gedaan te voelen. Middelste kinderen hebben vaak een sterk ‘wij’- gevoel.

Als je de jongste bent, de ‘benjamin’, dan is het heel goed mogelijk dat je moeite hebt met autoriteit. Dat je als het ware een tikje een rebelse inslag hebt. Je bent vaak creatiever en charmanter dan de ‘ouderen’, omdat je geleerd hebt op een positieve manier de aandacht naar je toe te trekken. Je bent het ook gewend om voortdurend vergeleken te worden met anderen. Je zult daarom in je latere leven competitiever zijn en vaak de meetlat naast je prestaties leggen. Als je een negatief zelfbeeld hebt, kun je daar veel last van hebben.

Als je geen broers en zussen hebt, ben je ‘enig’ kind. Een enig kind heeft veel gemeen met een oudste kind. Omdat je omringd wordt door volwassenen, neem je al op jonge leeftijd deel aan volwassen gesprekken. Dat stimuleert je ontwikkeling en je intelligentie. Je hebt meestal niet de drang om te concurreren met anderen. Dat was immers nooit nodig in je gezin zonder broertjes en zusjes! Je sociale en creatieve gevoel is daardoor wat minder ontwikkeld. In je latere leven zul je nog moeten leren om aandacht en materiële zaken te delen.

Dynamiek

Kortom: elke plaats binnen het gezin heeft voor- en nadelen – de oudste met veel verantwoordelijkheidsgevoel, de jongste charmant en creatief, de middelste sociaal vaardig en het enig kind is vroeg volwassen. Maar realiseer je wel dat er geen sprake is van onomkeerbare verschillen. Een gezin is een groepje mensen met een eigen systeem en eigen rollen en ieder gezin heeft haar eigen dynamiek. In het ene gezin waren de plaatsen heel duidelijk, in het andere gezin veel minder. Maar als je bewust bent van het gezin uit je jeugd, kan dat helpen de positieve kant van jouw ‘plaats’ te benutten en – indien nodig – de scherpe kantjes wat af te zwakken.< Terug