UFA Twitter - Volg ons hier
Flirt:
“Functioneel Leren over Inspiratie Relaties en Toekomst"
Angelique van 't Riet  

Angelique van 't Riet

Datum : 15-11-2018

Waarom zou ik ontwikkelen?

Zowel op persoonlijk vlak als binnen je carrière. De vraag is natuurlijk waarom je jezelf zou willen ontwikkelen, maar geloof me, het kan je helpen gelukkiger te worden.

Als kind staan we van nature open en spontaan in het leven en maken we in no time verbinding met mensen om ons heen. Maar naarmate we opgroeien gaat dit talent geleidelijk aan verloren, doordat we een muurtje om ons heen bouwen. De bouwstenen voor deze muur zijn  angst, ego en conditionering. Deze muur belemmert ons te verbinden en te groeien.

Door met je eigen belemmeringen aan de slag te gaan krijg je inzicht in jezelf, waardoor je  je sterke kanten beter gaat herkennen of misschien ontdek je wel nieuwe talenten. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je lekkerder in je vel komt te zitten, waardoor je gelukkiger wordt, je werk leuker gaat vinden en je open staat voor nieuwe uitdagingen. Je hebt er dus écht belang bij.

Bij ontwikkeling en groei draait het om het afleren van gedrag dat je niet helpt en het aanleren van nieuw gedrag. Aan de slag dus met je ego, angst en geconditioneerd gedrag.

Ego Iedereen heeft een ego. Letterlijk ‘de ik-maker’. Hierdoor zie je jezelf als een individu. Het ego kan heel hard roepen om aandacht wat direct effect heeft op ons handelen en communiceren. Dan wil je graag je mening doordrukken en kun je dominant over komen. Het tegenovergestelde kan ook; dan laat je je juist niet horen door gebrek aan zelfvertrouwen. Bij allebei ligt de angst om niet goed genoeg te zijn in de basis.

Angst Dankzij angst kun je overleven. Als er nu een tijger de kamer binnen rent, zorgt angst ervoor dat je vlucht. Maar er zijn ook angsten die je belemmeren zoals bijvoorbeeld de angst voor wat er in de toekomst kan gebeuren, over wat een ander van je vindt, om iemand aan te spreken, om afgewezen te worden en de angst om te falen. Deze angsten zijn niet functioneel en belemmeren je om goed te functioneren, in balans te blijven en nog belangrijker, om gelukkig te zijn.

Conditionering Conditionering staat voor aangeleerde gedragspatronen en overtuigingen. Veel daarvan zijn heel nuttig, maar sommige patronen en overtuigingen belemmeren je in het dagelijks functioneren. Naarmate we opgroeien vormen we onszelf een beeld over hoe de wereld om ons heen in elkaar zit. Het is daarom zinvol om inzicht te krijgen in je eigen geconditioneerde gedrag. Want zoals jij de wereld ziet, is niet zoals de wereld ook werkelijk is. We maken onze eigen waarheid. Jouw mening, visie, gevoel, idee, ervaring en analyse, is altijd subjectief!

Heel belangrijk is om te blijven voelen, hoe wil je overkomen en waar word je gelukkig van?< Terug