UFA Twitter - Volg ons hier
Flirt:
“Fijngevoelig Loyaal Inschikkelijk Realistisch Terug geven"
Angelique van 't Riet  

Angelique van 't Riet

Datum : 06-11-2018

Als je wilt, kun je alles… waar of niet waar?

Ook al vaker geprobeerd te stoppen met roken; blijft het lastig om niet ’s middags als een borrel te pakken? Stoppen met roken is – naast op gewicht blijven – een van de zwaarste gedragsveranderingen voor de moderne mens. Tijd om je zelfbeheersing te trainen!

Verleidingen weerstaan is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wilskracht is hierbij een belangrijke factor. Stel je je wilskracht echter te veel op de proef, mag je te vaak iets níét van jezelf, dan wordt wilskracht volhouden alleen maar lastiger. Dus:

  • train je wilskracht;
  • bouw je zelfbeheersing op door met kleine dingetjes te oefenen;
  • leer de tekenen te herkennen dat je wilskracht aan het afnemen is;
  • probeer niet teveel tegelijk te doen.

Stel goede gewoontes en routine in om je wilskracht te ontlasten. Leer effectieve to-do- lijstjes te maken. Mensen met weinig wilskracht gebruiken het om uit de problemen te geraken, mensen met veel wilskracht gebruiken het om niet in problemen te komen. Met regelmaat, motivaties en training kom je echt al een heel eind.

Schrijf in bijvoorbeeld een dagboek op de eerste bladzijde wat je doel is (stoppen met roken, je streefgewicht of wat dan ook) en registreer nauwkeurig wat je doet om je doel te bereiken. Opschrijven wat je doet is van vitaal belang. Als je gewoon maar wat plannen maakt zonder te registreren wat je er mee doet, komt er niets van terecht. Voer veranderingen door wanneer de dingen in je leven lekker lopen. Timing is belangrijk. Realiseer je dat ook het nemen van beslissingen en het maken van keuzes wilskracht opsoupeert. Volgens sommige schattingen zouden we iedere dag ongeveer 4 uur aan verleidingen blootgesteld worden (tv kijken i.p.v. sporten, chocolade eten i.p.v. een appel, Facebook checken i.p.v. doorwerken). Hoewel veel van deze verleidingen ons direct bevrediging geven, werken ze vaak wel onze lange termijndoelstellingen tegen (fit worden, op je gewicht letten, productief zijn)! Er is wilskracht nodig om verleidingen te weerstaan en om aardig te blijven. Hou daar rekening mee. Als je weet dat je aan het einde van de dag belangrijke beslissingen moet nemen, spaar je energie dan voor dat moment. Ook geldt: hoe meer regelmaat je in je leven en in dagelijkse handelingen hebt, hoe meer energie je over hebt voor andere zaken.< Terug