UFA Twitter - Volg ons hier
Flirt:
“Fris Luisteren naar Inzicht Reactie en Tot hulp bereid"
Angelique van 't Riet  

Angelique van 't Riet

Datum : 23-01-2020

Kantoortuin, wat doet het met je?

Als je op een kantoor werkt in Nederland, dan is het heel waarschijnlijk dat je met een groep collega’s in één grote ruimte werkt: een ‘kantoortuin’. De tijd dat je een kamer voor jezelf had, of met zijn tweeën een kamer deelde, ligt ver achter ons!

Bedrijven hebben daarvoor verschillende redenen. Natuurlijk speelt geld een rol. Tegenwoordig zitten kantoormensen in het kader van ‘het nieuwe werken’ veel minder statisch op één plek. Flexwerken is populair geworden: op verschillende locaties werken op plekken die je deelt met collega’s. Er is dan voor jouw werkgever geen reden meer om iedereen een kostbare eigen werkplek te geven. Met veel minder werkplekken en een hogere bezettingsgraad van die werkplekken, bezuinigt jouw bedrijf enorm op kosten van kantoorgebouwen en -inrichtingen.

Kantooromgeving

Als jij hier in Nederland een kantoorbaan hebt, hoe werk jij dan? Zit je in een kantoortuin? Hoe is dat? Heb je gauw last van storende geluiden, of van collega’s die hard praten of veel telefoneren? Of ben je zelf een, qua geluid, zeer aanwezige collega? Hoe vind je het, als iemand anders je daar op aanspreekt?

Dit zijn zo maar een aantal vragen, en jouw antwoorden hangen natuurlijk af van je karakter. Met andere woorden: ben je een introvert of een extravert iemand? Als je in een kantoortuin werkt, speelt het soort werk wat je doet een grote rol. Als je voortdurend met collega’s moet overleggen, is het handig om ze dicht in de buurt te hebben. Wat herrie van telefoons en gepraat is dan niet erg. Maar als je juist veel denkwerk moet doen en je flink moet concentreren, is het noodzakelijk om rust en stilte om je heen te hebben!

Introvert of extravert

De meeste invloed heeft je karakter: ben je een ‘introvert’ of een ‘extravert’ type? Een introvert mens richt zijn energie meer naar binnen dan naar buiten. Dat wil zeggen op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen verwerken de informatie eerst zelf en pas wanneer ze hun gedachten geordend hebben en de boel op een rijtje hebben, zullen ze er over communiceren. Een introvert persoon denkt vaak eerst grondig na voor hij wat zegt. Introverte mensen komen meestal over als rustige types en voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis. Ze hebben tijd nodig om alleen te zijn.

Een extravert mens richt de energie naar buiten. Extraverte mensen krijgen er energie van om zich te richten op de interactie met anderen. Bij een extraverte instelling is de energie naar buiten gericht, op mensen, op activiteiten en dingen. Extraverte mensen praten over wat ze bezig houdt en door te praten ordenen ze hun gedachten. Extraverte mensen reageren doorgaans sneller en gevatter dan introverte mensen, maar zijn vaak minder accuraat met de feiten. Extraverte mensen zijn energiek, spraakzaam, enthousiast en actiegericht. Ze zijn ook vaak assertief.

Wat geeft jou energie?

Als jij in een kantoortuin werkt is het dus handig om bij jezelf te rade te gaan wat jouw energie geeft en waar je moe van wordt. Het is natuurlijk niet zo dat een mens voor 100% extravert of introvert is. Je neigt wat meer naar de ene of naar de andere kant. Maar als jij meer naar de introverte kant neigt, is het volstrekt normaal dat de kantoortuin niet jouw meest optimale werkomgeving is! Het heeft er niets mee te maken of je al dan niet sociaal bent ingesteld, maar wel dat je gevoeliger bent voor impulsen (geluid, beweging etc.) van buitenaf. Een introvert iemand kan hier zelfs stress door ervaren. Als je meer naar de extraverte kant neigt, zul je meestal prima functioneren in een hectische omgeving.

Uiteraard heb je in je dagelijks werk vaak geen keus. Maar doorzie jezelf en je eigen reacties en hou rekening met elkaar en elkaars karakter. Op die manier kun je zo goed mogelijk met je gedeelde werkruimte om gaan. Begrip en wellevendheid van het ene karaktertype voor het andere helpt!

Wellevend naar anderen

  • Hou rekening met je collega’s als je praat, overlegt of telefoneert. Misschien kun je dit overleg of telefoontje ook even op een andere plek doen.
  • Als je dikwijls moet telefoneren, probeer je er dan bewust van te zijn of je luid praat. Zo ja, doe iets aan je volume. Er is niets zo storend als een collega die met harde stem telefoneert.
  • Als je privé gesprekken moet voeren, sta dan op en doe dat ergens anders, weg van je collega’s.
  • Als je een introvert type bent, deel dan je dag in: Misschien kun je je zo nu en dan afzonderen op een stilteplek of ingewikkelde klussen thuis doen. Loop even weg van je werkplek als je werk dat toelaat en doe iets waar je van ontspant.
  • Durf je collega’s vriendelijk en rustig aan te spreken op hun luidruchtige gedrag.


< Terug